Groep 3 presteert op TCS Amsterdam Marathon

Op zondag 17 oktober 2021 stond voor een aantal lopers van groep 3 de TCS Amsterdam Marathon gepland. Dit evenement was het hoofddoel van het seizoen 2020 maar wegens Corona hebben we dit snel kunnen vergeten. Het evenement werd afgeschaft en de deelnemers kregen de mogelijkheid om deel te nemen aan de editie van 2021 of 2022. Slechts vier leden van onze groep hebben ervoor gekozen om deel te nemen in 2021. Na een specifieke voorbereiding waren Geert Vandevenne, Sebastien Garnier, Robert De Boer en Inge Lenseclaes klaar om allen een knappe tijd te lopen.

En of ze dat gedaan hebben! Geert finishte in een toptijd van 2:56:25. Sebastien deed er 3:23:10 over, Robert 3:24:48 en Inge 3:58:45.

v.l.n.r.: Robert, Hamid en Geert. Na de finish van de TCS Amsterdam Marathon

We vroegen aan Geert om een kort verslagje te schrijven:

“Ik heb samen met Inge, Robert en Sébastien de marathon van Amsterdam gelopen. Na een Laatste Avondmaal in Amsterdam-city stonden we zondagmorgen klaar voor de start. Mijn plan A was: de pacer van 3 uur volgen + keep it simple. Dus was er geen plan B.

Wegens door mezelf veroorzaakte administratieve chaos startte ik 1 vak achter die pacer: niet zo slim. 7K nodig gehad met vooral in het begin een onregelmatig tempo en wat zigzaggen om het gat dicht te lopen. Vanaf dan ± 8 sec/K trager kunnen lopen in het pelotonnetje achter de pacer. Een handvol seconden maakt een wereld van verschil: plan A ging lukken.

Vanaf ± K15 voelde ik dat ik krampen zou lopen: veel te vroeg. De klinkers gingen wat verderop over in een perfect asfalten biljart tapijt dus de nabijke toekomst zag er nog wel OK uit.

Bij K20 zaten we aan het meest zuidelijke punt van het parcours. Gezien de voorspelde zuidenwind was dat het eerste punt om eventueel van de pacer weg te lopen. Dankzij het opkomende-krampen-gevoel heb ik dat, gelukkig, niet gedaan.

K27,5 was het punt waarop bijna alles ‘richting zuid’ gelopen was. Dus vond ik het tijd om te versnellen, ongeveer 15 sec/K en ik dacht dat ik dat ging volhouden. 

Quod non.

Bij K31 kwamen de eerste krampprikken maar het was nog goed loopbaar. Tot K35 liep ik nog steeds 7 sec/K sneller dan het pacer-tempo. En toen draaiden we richting westen en bleek de zuidenwind toch eerder uit het westen te komen. En geen pelotonnetje in de buurt om in te schuilen. En krampen. Pfff. Mijn tempo zakte tot ± 5 sec/K onder het pacer-tempo. Dat was niet de bedoeling.

Bij K40 stond opeens Hamid te supporteren en van daar lukte het om terug het tempo van de pacer te halen: het Hamid-effect geeft je vleugels.

Dus achteraf bekeken en misschien bruikbare raad voor anderen die een bepaalde tijd willen lopen op een marathon: zoek een pacer dat die tijd zal lopen, plak jezelf daaraan vast en wacht tot K35 om eventueel te versnellen. Dan heb je nog 7K om vreselijk af te zien: meer dan genoeg.

Respect voor alle anderen en zeker voor wie meer dan ik geschikt is voor gewichtheffen en toch een marathon durfde lopen (ik waag me niet aan gewichtheffen).

Enkele technische details:

  • 1 gelleke 3 minuten voor de start + 4 onderweg + 1 iets snoepje-achtigs met cafeïne
  • hopeloos geknoeid met de bekertjes bij elke AA-drink-stand onderweg, geen water gedronken
  • alles mondademhaling: 2 stappen inademen, 3 uit; laatste 2K: 2 in 2 uit
  • niet moeten stoppen onderweg (om te plassen of zo)
  • gelopen met Brooks Ghost-schoenen
  • gelopen zonder horloge: de tijdsschattingen komen van de site van de marathon”

In naam van alle atleten van groep 3 wensen wij Geert, Sebastien, Robert en Inge te feliciteren met het behaald resultaat!

S.T.