Kim en Nand op wereldkampioenschap

 

Begin mei al wist onze clubgenoot en tevens trainer van de vrijdagtraining Nand Van Roy zich te plaatsen voor het ISF kampioenschap te Wuhan, China. In de volksmond ook wel eens het wereldkampioenschap voor scholen genoemd. Eind juli was het dan eindelijk zo ver. En Nand was niet de enige ZA-Teamer die zijn beste beentje mocht voorzetten in China. Trainer Kim die ook Nands trainer is binnen het ZA-Team werkt voor de Stichting Vlaamse Scholensport en werd uitgekozen als delegatiebegeleider voor dit kampioenschap. Hier volgt een verslagje. Met dank aan Kim voor de foto’s en het op de hoogte houden van het thuisfront.

 

 

Nand van Roy (ZA-Team) op wereldkampioenschap scholenatletiek te China

Van 27 juni tot en met 2 juli verdedigden 24 atleten de Belgische kleuren op het internationale ISF-kampioenschap te Wuhan (China). De delegatie bestond uit 2 selectieteams (jongens en meisjes), het meisjesschoolteam van Mariagaard Wetteren en het jongensschoolteam van Don Bonscocollege Zwijnaarde.De omstandigheden ter plaatse waren niet te onderschatten: met een jetlag in de benen moesten de atleten het onder een loden hitte opnemen tegen sterke concurrentie uit in totaal 30 landen.

 

9de plaats op de 200m

Hoeilander Nand van Roy (17) maakte deel uit van de Belgische jongensselectieploeg. Nand had zich eerder op het jaar gekwalificeerd voor de disciplines 200m en verspringen. Hij spurtte in China naar een 9de plaats op de 200m en eindigde 17de in een sterk bezette verspringco11733974_10153122327789302_296691271_ompetitie. Met deze resultaten leverde hij een bijdrage aan de 6de plaats in de landenklassering van de Belgische selectieploeg.

Nand Van Roy: “Ik voelde me heel goed voor de 200m en na een sterke start en een goede bocht zat ik in het spoor van de koplopers uit Brazilië en Turkije. Tijdens de tweede 100 m voelde ik de kracht echter weglopen uit mijn benen en moest ik nog enkele deelnemers laten passeren. Ik had dus het gevoel dat er nog meer in zat, want ik kon mijn besttijd net niet verbeteren. Toch was dit een super ervaring die naar meer smaakt.”

 

Prachtige openingsceremonie

De Chinezen maakten hun reputatie van gedisciplineerde organisatoren helemaal waar. De deelnemers konden terecht in een pasgebouwd atletiekstadion, bovendien was er ook een indoorpiste voor de opwarming voorzien. Zoals op de Olympische Spelen was er ook een openingsceremonie en een sluitingsceremonie voor het kampioenschap. De openingsceremonie was een pareltje: honderden Chinese schoolkinderen voerden ter plaatse een kleurrijke massadans uit, waarna de deelnemende atleten achter hun nationale vlag het stadion binnenwandelden. Enkele acrobaten, een schitterend decor en een afsluitend rookvuurwerk maakten het spektakel compleet.

Het stadion genoot en nam massaal foto’s.

 

Extra sportieve aspect

De Belgische delegatie met ook Nands coach Kim Van Caudenberg keerde uiteindelijk huiswaarts met 8 medailles. Maar het waren niet alleen de sportieve prestaties die van tel waren. Ook aan het extra sportieve wer11733719_10153122342269302_861552130_od er naar goede traditie aandacht besteed. Zo bezocht de Belgische delegatie o.a. een lokale Chinese school waar de atleten en coaches een initiatie kregen in Chinese kalligrafie en Chinese thee leerden maken. De deelnemers konden ook heel wat internationale contacten leggen op de culturele avond waar elk land zichzelf naar de buitenwereld kon profileren met een eigen standje. Het Belgische standje werd gezamenlijk uitgebaat door de Vlaamse en de Waalse delegatie en was dankzij de chocolade en andere lekkernijen uiterst populair!

 

Volgende ISF-wereldkampioenschap in 2017 te Frankrijk

Voor Nand was het de eerste deelname aan een internationaal kampioenschap. De ervaring die hij hier heeft opgedaan zal voor de jonge atleet ongetwijfeld van pas komen in zijn verdere atletencarriere. Frankrijk zal binnen 2 jaar de eer hebben om het volgende ISF-kampioenschap te organiseren. Het zal alleszins geen sinecure worden om de Chinese organisatie te overtreffen.