reMarc’s 13 & & 14

In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren.  Hier zijn tip 13 en 14.

 

  1. Wat is het voordeel van wedstrijden te lopen?

Vanaf de eerste wedstrijden zult je veel leren.  Bijvoorbeeld hoe je met je nervositeit en inspanningsdruk omgaat.  De juiste tactiek en energieverdeling tijdens het lopen van de wedstrijd vormen een kunst op zich, die je pas leert nadat je de nodige ervaring hebt opgedaan.  Bovendien vormen wedstrijden, gelet op het nauwkeurig opgemeten parcours, een objectieve prestatietest.

(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)

 

  1. De optimale prestatie.

Wie behoefte heeft om aan wedstrijden deel te nemen, dient te weten op welke manier deze prestaties concreet worden gemaakt.  De trainingsdruk zal in veel opzichten toenemen.  Wie alles uit de kast wil halen, moet alle randvoorwaarden optimaliseren. Hieronder volgt een kort overzicht van datgene waarvan de optimale prestatie afhankelijk is.

Talent

Helaas moeten we het doen met de genen die de ouders aan ons hebben doorgegeven.  Maar zoals Goethe al zei: ‘ Niet alleen het overgeërfde maar ook datgene wat de  mens geleerd heeft, maakt hem tot wat hij is’.  Dat betekent dat zonder ijverig trainen geen enkele topatleet tot prestaties komt.  Bij sommigen heeft Moeder Natuur de genen echter wat welwillender geschikt dan bij anderen.  De verschillende samenstelling van de spiervezels bij sprinters en langeafstandslopers is een voorbeeld van de genetische vormgeving van wat ment talent noemt.

 

Sociale omgeving

Als je wilt slagen in de atletiek ( of in het leven ) is het niet bepaald gunstig als je zich in de nabijheid bevindt van mensen die de dingen bekijkt door een negatieve bril.  Zoek liever contact op met positief ingestelde personen, krachtige managerstypes die je ervan verzekeren dat het je wel lukt als je de mouwen opstroopt.  De toename van de trainingsdruk om aan wedstrijden te kunnen deelnemen, zal evenmin ongemerkt aan je familie, gezin of vriendenkring voorbij gaan.  Want terwijl veel hardlopers van wereldklasse profs zijn, waardoor ze ruim de gelegenheid krijgen op kosten van de overheid te trainen, zit er voor de hardlopers die het van hun vrije tijd moeten hebben niet anders op dan dat ze al hun vrije uren gaan besteden aan trainen.  En daar staan familie en gezin niet altijd bij te juichen.

Om die reden moet je voor jezelf uitmaken hoeveel trainingsuren je wilt vrijmaken en in hoeverre dat realistisch en zinvol is als je dat afzet tegen de stress van een volledige baan (of school) en het feit dat je wellicht een gezin hebt.  Je gezinsleden belonen met een extra weekend kan wonderen doen.