reMarc’s 15 & 16

 

In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren.  Hier zijn tip 15 en 16.

15. Wat is het beste moment van de dag om te lopen, of hangt dit af van persoon tot persoon?

In principe maakt het niet zoveel uit wanneer je gaat lopen.  Sommige mensen voelen zich vooral ’s ochtend goed, anderen dan weer ’s avonds.  Dat hangt inderdaad af van persoon tot persoon.  Wanneer je echter gaat lopen met als doel gewicht te verliezen, dan is het best om af en toe ’s ochtends ( heel rustig) te gaan joggen voor het ontbijt.  Met een nuchtere maag dus.  Hierdoor wordt de verbranding van de vetten gestimuleerd.

Paul Van den Bosch in het Nieuwsblad (25 januari 2008)

 

16. Tijdens het lopen moet je kunnen babbelen met de loper naast je, wordt gezegd.  Dat lukt mij, maar ik voel wel een vermoeid, stijf gevoel onderaan mijn benen.  Loop ik dan te hard of zijn mijn beenspieren niet sterk genoeg?  Ik loop ongeveer 5 kilometer.

Tijdens rustige duurlopen zou je gemakkelijk moeten kunnen praten met de loper naast je.  Lukt dat niet, dan mag je ervan uitgaan dat je tempo iets te hoog ligt.  Pijn in de benen kan meerdere oorzaken hebben.  Te hoog tempo, lopen op harde ondergrond, schoenen met onvoldoende schokdemping.  Versterken van de beenspieren kan letselpreventief werken.  Dat versterken kan ontsteking van de pezen tegengaan en ook het risico op beenvliesontsteking en stressfracturen verminderen.

Paul Van den Bosch in het Nieuwsblad (25 januari 2008)