reMarc’s 21 & 22

In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren.  Hier zijn tip 21 en 22.

  1. Bijwerkingen bij hard trainen. (1)

Wie hard traint, rekent na afloop op pijnlijke spieren of slappe benen.  Maar op hoofdpijn, tintelingen en een rood hoofd zit je niet te wachten.

Dat deze bijwerkingen optreden heeft een reden.  En hoewel de ene loper er gevoeliger voor is dan de andere, kan je er waarschijnlijk in alle gevallen iets aan doen.  En mocht dat niet lukken, dan betekent dat echt niet het einde van je loopbaan.  Over de meeste bijwerkingen hoeft je zich helemaal geen zorgen te maken.

Hoofdpijn.

Inspanningshoofdpijn is een bekend probleem voor menig loper, maar de precieze aanleiding is helaas niet bekend.  De meest waarschijnlijke oorzaak is uitdroging of spanning in de nek, de schouders of de hoofdhuid.  Vooral beginners kunnen hiermee te maken krijgen, omdat zij geneigd zijn met opgetrokken schouders te lopen.  De hoofdpijn van lopers kan ook worden veroorzaakt door spanningsmigraine als gevolg van extra adrenalinestoten.  Een mogelijke oplossing schuilt in het voldoende drinken onderweg.   Wanneer de hoofdpijn zich ook regelmatig voordoet op dagen dat je niet loopt, wordt het tijd voor een bezoek aan de huisarts.

Runner’s World (December 2007) en uit eigen ervaring.