reMARC’s 8 & 9

In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren.  Hier zijn tip 8 en 9.

  1. Geen bad nemen de dag voor een wedstrijd.

Neem geen heet bad op de avond voor een belangrijke wedstrijd.  De spiertonus wordt namelijk verlaagd en je voelt je dan wat slapjes.

 

(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)

  1. Zweet in de ogen.

Door transpiratie verlies je niet alleen water, maar ook zout. Dat kun je goed proeven en soms ook voelen. In je ogen kan dat zoute zweet een branderig gevoel veroorzaken. Dat zweet zout bevat, is goed te zien aan de witte zweetstrepen op je gelaat of witte plekken in je kleding. Met een streepje vaseline of andere vettige zalf kun je het zweet zo laten vloeien zodat het niet in je ogen komt.
Opmerkelijk is dat het zweet bij veel mensen minder zout wordt naar mate zij beter getraind zijn. Kennelijk leert je lichaam al trainend zout te sparen.

Mannen zweten gemiddeld meer dan vrouwen. Hierdoor kan een man over het algemeen genomen langer in beweging blijven, terwijl een vrouw sneller oververhit raakt. Wetenschappers vermoeden dat de verschillen ontstaan doordat de vrouw minder lichaamsvocht heeft en daarom ook niet teveel mag kwijtraken. Daarnaast hebben mannen over het algemeen een grotere spieropbouw. Spieren hebben energie nodig om te functioneren en omdat mannen meer energie nodig hebben, zullen ze ook meer energie verbranden en hierdoor meer transpireren.

Chemisch gezien zijn zweten door de hitte, zweten door het sporten en zweten door stress allemaal anders. Zo stinkt zweet door stress het meest. Dat komt omdat stinkend zweet enkel geproduceerd wordt door een van de twee types zweetklieren: de apocriene klieren. Die bevinden zich vooral op lichaamsdelen met veel haar, zoals de oksels, lies en de hoofdhuid. De geur is het resultaat van de aanwezige bacteriën, die het zweet afbreken eens het vrijkomt op je huid.