reMARCs 6 & 7

In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren.  Hier zijn tip 6 en 7

6.       Op de juiste manier koelen.

Leg altijd ijsblokjes of ijskompressen in het vriesvak van je ijskast.  Bij de eerste tekenen van overbelasting, haal dan de ijsblokjes uit je frigo en leg ze in een zakje of een washandje en begint je de ‘zere plek’ te koelen en dit gedurende tien minuten.

 

Wees voorzichtig met sprays.  De zeer lage temperaturen kunnen bevriezingsverschijnselen veroorzaken.  Het is dikwijls voldoende als je de aangedane huid met ijsblokjes inwrijft.

 

(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)

 

  1. Opwarmen en cooling-down.

Elke training is slechts zo goed als de voorbereiding en ‘nazorg’.  Daartoe behoort de opwarming en cooling-down.  Loop je in het begin van elke training dus 25 minuten warm om de stofwisseling langzaam op gang te brengen.

 

De spieren zijn aanvankelijk slecht doorbloed en stram, waardoor tijdens een plotselinge inspanning het blessuregevaar groot is.  Na een koude start van uw auto rijdt je ook niet meteen plankgas weg.  Zoiets doe je de motor niet aan.

Tijdens de ‘warming-up’ worden de gewrichten gesmeerd, de hoge lichaamstemperatuur versnelt de  stofwisseling en de spieren kunnen beter presteren.  Een verhoging van de spiertemperatuur van enkele graden naar de optimale temperatuur van 38 graden Celsius verdubbelt het prestatievermogen !

 

Het is al even belangrijk om aan het einde van de training het tempo te verlagen en uit te lopen.  Veel hardlopers halen aan het einde van de training nog even alles uit de kast en blijven dan prompt uitgeput en verzuurd staan.

Wat dan eveneens in de bloedvaten blijft hangen zijn de afvalstoffen van de spiercelstofwisseling en de  volgende dag hebben die mensen last van venijnige spierkrampen of een gevoel van loomheid.

 

Het opwarmen en het uitlopen doe je best altijd in een trainingspak.

 

(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)