reMARCs 1 & 2

In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren. 

1.Wat gedaan wanneer men steken in de zij heeft?

Steken in de zij kunnen verschillende oorzaken hebben.  Je hebt bijvoorbeeld kort voor de training gegeten of verkeerde dingen genuttigd of gedronken. Waren daar voedingsmiddelen bij die je een opgeblazen gevoel gaven?  Te weinig buikspiertraining kan tot vroegtijdige vermoeidheidsverschijnselen van de belangrijkste ademspier leiden, ofwel het middenrif.  Het zou echter ook kunnen dat je te snel van start bent gegaan.  Het bloed stroomt dan van de ingewanden naar de benen, waardoor er tijdelijk een tekort ontstaat in de milt, de lever en darmen.  Het lichaam van degenen die al enige tijd hardlopen is beter voorbereid op deze herverdeling van bepaalde hoeveelheden bloed.  ( Drie keren lopen per week helpt hiervoor) Ook het steunweefsel waarmee de darmen in de buikholte zijn opgehangen kunnen door de heftige bewegingen tijdens het hardlopen overprikkeld raken.  Daaraan went het lichaam eveneens.

 

Zodra je last krijgt van steken in de zij gaat je eerst wat langzamer lopen.  Het helpt bovendien als je druk uitoefent op de plaats in de buik waar het pijn doet.  Eventueel buigt je zich naar voren en spant de spier aan, of je drukt al masserend met vuist op de pijnlijke plaats.  Voordat  je gaat hardlopen, eet je alleen wat lichtverteerbaars, bijvoorbeeld een banaan, één uur voordat je met de training begint.  Drink daarbij niet te veel !  Versterk het middenrif met behulp van buikspieroefeningen.

 

(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)

 

 

  1. Blaren en blauwe teennagels.

 

Door wrijving over de naden van nieuwe hardloopschoenen, of als gevolg van nieuwe inlegzolen, kan het weefsel onder de lederhuid overprikkeld raken.  Er vormt zich dan een blaar, ofwel een hoeveelheid weefselvloeistof dat zich op een plaats verzamelt.  Als de vaten mee gaan doen, vormen zich bovendien bloedblaren.  Ook sokken  kunnen door plooivorming blaren veroorzaken.  Loop om die reden nooit wedstrijden in nieuwe schoenen.  Loop ze eerst in door ze tijdens de training korte tijd te dragen.  Schaf je elastische, synthetische sokken aan die niet plooien.  Wrijf je voeten in met vaseline om de wrijving van de huid over het materiaal te minimaliseren, zeker wanneer je joggings of halve/hele marathons loopt. Blauwe teennagels ontstaan vrijwel altijd door het dragen van te nauwe en te kleine pantoffels of spikes, maar ook de druk op de tenen tijdens het bergaf lopen. In de loop van de dag, en na lange, intensieve hardlooptrainingen, zakt de voet enigszins in en wordt dan langer. Een schoen die aanvankelijk goed paste, is dan opeens te klein geworden.  Bij warm weer zwellen de voeten bovendien op.

 

(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)