In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren. Hier zijn tip 17 en 18.
17. Wanneer treedt verzuring op?
Verzuring treedt op wanneer melkzuur zich opstapelt in de spieren. Dit gebeurt bij inspanningen aan hoge intensiteit. Het stijve gevoel de dag na de inspanning kan hiermee te maken hebben. Meestal is dat gevoel echter te wijten aan heel kleine spierletsels (microtraumata), die optreden door veelvuldig contact met de grond. Bij het lopen zullen dus veel vlugger stijve spieren optreden dan bijvoorbeeld bij het fietsen.
Paul Van den Bosch in het Nieuwsblad (15 februari 2008)
- Ideale loopschoen bestaat. (Eddy D’Hondt, orthopedisch technicus en fervent loper in het Nieuwsblad van 15 februari 2008.
Het is beter om je vuile loopschoenen te laten voor wat ze zijn dan ze te lijf te gaan met allerlei producten. De wasmachine is sowieso fataal voor je loopschoen. Als je er toch wat de modder wil afhalen, poets ze dan met een lauw sopje met zeer zachte zeep. Wat geen kwaad kan, is je binnenzool af en toe eens verluchten.
Je kan beter twee paar loopschoenen hebben. Je zal de levensduur van beide schoenen aanzienlijk verhogen. Een loopschoen lijdt onder materiaalmoeheid. Als je kan afwisselen, heeft zo’n schoen de tijd om te herstellen. Het is ook praktisch, want lopen moet je doen door weer en wind. Als je ene paar kletsnat is, kan je met het andere op weg. Maar het is nog altijd beter om één paar goede schoenen te hebben dan twee paar slechte. Absolute beginners moeten zich geen twee paar aanschaffen. Als je de loopkriebel echt te pakken hebt, kan je het overwegen, want op termijn ben je voordeliger af.