In deze rubriek vindt u looptips en bevindingen terug die trainer Marc in de loop der jaren gelezen heeft en die nuttig kunnen zijn voor iedereen van ons. Marc maakt een keuze uit de artikels die hij zelf nuttig vindt en die hij door zijn jarenlange ervaring als competitieloper en nadien als recreatieloper heeft kunnen ervaren. Hier zijn tip 3, 4 en 5
- Wie koorts heeft, blijft in bed !
Het gebeurt vaak dat een hardloper kort voor de wedstrijd griep krijgt, die gepaard gaat met koorts. In dat geval staat het immuunsysteem onder druk, waarbij er bij de persoon in kwestie wellicht al sprake is van enige overtraining. Velen hebben dan de neiging om op een laag pitje verder te lopen. Doe dat vooral niet !
Het is levensgevaarlijk !Wie koorts heeft, hoort in principe in bed te liggen ! Wie dan nog aan hardlopen doet, riskeert dat de ziektekiemen zich verplaatsen, waardoor er een hartspierontsteking kan ontstaan. Of er volgt een hartstilstand tijdens de wedstrijd. Laat je dus leiden door het gezond verstand. Schrijf je in voor een andere en volgende wedstrijd.Hoelang het duurt voordat je de trainingen kunt hervatten, hangt af van de ernst en het soort griep. Ook je lichaam – in het bijzonder aan de hand van je (verhoogde) pols – maakt je dat duidelijk, als je maar wilt luisteren naar je innerlijk lichaam. Nadat de koorts is verdwenen, dient je in principe nog enkele dagen te wachten met trainen. Begin heel rustig en houd de trainingssessies ko(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring) - Verstuiking van de enkel.Als gevolg van struikelen over ongelijke ondergrond of door andere onachtzaamheden tijdens het trainen kunnen de enkelbanden verrekt, gescheurd of zelfs afgescheurd zijn, met ontstekingen als gevolg. Begin zo mogelijk direct met koelen met ijs.Deze aandoening gaat meestal gepaard met een flinke bloeduitstorting en zwelling van het enkelgewricht.
Trek je trainingschoen niet uit om te kijken wat er aan de hand is. De zwelling kan namelijk zo hevig zijn dat je de schoen daarna niet meer aankrijgt.Thuis aangekomen leg je het been zo snel mogelijk hoog. Leg verscheidene malen per dag ijskompressen op de pijnlijke enkel. Een drukverband kan verdere zwelling voorkomen. De trainingstop hangt af van de mate waarin de enkelbanden zijn verrekt. In geval van twijfel raadpleeg een orthopedist om een röntgenfoto te laten maken.(Bron: Boek van Herbert Steffny ‘ Lopen’ + uit eigen ervaring)
- Water drinken, vroeg gaan slapen en geen chocolade eten.Water drinken, vroeg gaan slapen en geen chocolade eten heeft vooral te maken met een betere recuperatie. Groeihormoon bevordert de recuperatie en wordt aangemaakt tussen twee en vier uur ’s ochtends. Op dat moment moet je in de vijfde fase van de slaap zitten. Als je ’s avonds chocolade eet, wordt er geen groeihormoon aangemaakt, net zomin wanneer je te laat gaat slapen. Atleten die met de handen in de heupen staan; dat is een teken dat ze erdoor zitten. Ze proberen zo hun bijnieren te ondersteunen, want daar wordt het groeihormoon aangemaakt.Bron : Jerko Tipuric, gewezen trainer van Cercle Brugge.