Sara Strobbe en Jonas Goossens lopen een perfecte race in de Marathon van Rotterdam

Twee dolblije atleten van onze club liepen zondag de Rotterdamse marathon in zeer mooie tijden.

Sara Strobbe (Groep 2) deed er 3 u 41 min en 51 seconden over de 42,195 meter lange wedstrijd. Jonas Goossens (Groep 4) lukte om de marathon te lopen onder de 3 uur. Zijn tijd van 2.58.27 was meteen zijn persoonlijk record.

Na een 10 weken lange voorbereiding wist ik, als trainer van Jonas, vorige dinsdag dat hij, zonder ongelukken, de kap om de 3 uur zou slopen.

Vorige dinsdag lukte hij om de Yasso-training van 5 keer 800 meter met lopen tussenin te realiseren tussen de 2.57 en 2.59. en als trainer wist ik dat hij klaar was om met succes de marathon tot een goed einde te brengen. Wat ook gebeurd is. Proficiat aan beide atleten.

Jonas klopte zondag op de meet Arjen Robben. Arjen is de Nederlandse ex-voetballer die bij PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München heeft gespeeld. En wat zei Arjen Robbe o.a. na de aankomst: “”Ik ben geen topsporter meer, maar ik kan wel zeggen: ik vind het klasse als je een marathon onder de 3 uur kunt uitlopen. Dat komt heel dicht bij het winnen van een grote voetbaltitel. “Geweldig, dat ik deze kan afvinken”, besloot Robben.”

Maar wat is nu een Yasso-training?

Het programma Yasso 800 is vernoemd naar Bart Yasso, een Amerikaanse atleet en coach die ruim vijftig marathons en ultramarathon heeft gelopen. Yasso bedacht deze bijzondere training zelf. Het schema kan je gedurende je marathontraining een beetje houvast geven, zeker als je op een bepaalde eindtijd mikt. Sterker: zo voorspel je je eindtijd.Eenvoudig
Het programma van Yasso is een eenvoudig concept en waarschijnlijk daardoor zo populair bij veel marathonlopers. De methode gaat als volgt: Wil je de marathon in bijvoorbeeld 2.45, 3.29 of 4.11 uur lopen, train dan een serie van 800 meter, die je telkens aflegt in 2.45, 3.29 of 4.11 minuten.