Deel 1 van het crossseizoen groot succes voor Z.A.Team!

Na een winter zonder crossen, stonden onze atleten dit najaar duidelijk te popelen om er weer in te vliegen! We trokken in november en december achtereenvolgens naar Kortenberg, Vilvoorde en Genval en dat telkens met een ruime delegatie van meer dan 30 atleten.

Enkele van onze atleten op de cross van Genval

Het crosseizoen werd afgetrapt op de mooie maar erg zware omloop in het prinsenbos in Kortenberg. De kleinsten moesten enkel de modder verwerken, maar vanaf de miniemen stonden er ook pittige heuvels op het menu. En onze crossers misten hun start niet: 5 van onze clubgenoten stonden op het podium te blinken. Luz Lindemans (ben 2e j.) en Sepp Vanlaethem (pup 1e. j) konden na hun allereerste cross ooit al met een medaille huiswaarts keren. Seppe Heye (pup 2e j.) heeft al wat meer crosservaring. Na tal van poduimplaatsen 2 jaar geleden bij de benjamins trekt hij dit nu mooi door bij de pupillen. Zilver was zijn beloning. Na tal van mooie ereplaatsen bij de miniemen en cadetten (met een opmerkelijke 5e plaats bij de cadetten jongens van debutant Mattias Ockerman), was het de beurt aan onze junioren en masters. In die eerste reeks moest Emiel De Pauw enkel een atleet van de organiserende club ACKO voor zich dulden. Ook master Joris Debraekeleer kon net als Emiel de goede basis van het zomerseizoen meteen doortrekken naar de cross. Hij slaagde er immers in om in de 2e wedstrijdhelft de koploper nog te remonteren en zo de eerste plaats te bemachtigen.

Enkele van onze atleten op de cross van Vilvoorde

De regen die voorspeld was voor zaterdag 27/11/2021, kwam er uiteindelijk niet en daar waren onze crossers niet rouwig om. Ideale crossomstandigheden op de wat golvende omloop in Park 2 Fonteinen in Vilvoorde en dat konden we omzetten in heel veel mooie prestaties. Ondanks de crosscup in Roeselaere de dag nadien, was deze cross erg sterk bezet. Sparta Vilvoorde noteerde het hoogst aantal deelnemers in jaren. Was het hierdoor of door het ongeval op de Ring (dat bij het begin van de jeugdreeks de planning in de war stuurde omdat veel deelnemers te laat arriveerden)?… Wie zal het zeggen… maar spijtig genoeg liep er één en ander fout in de organsisatie die dag. Door de verwarring over starturen crossten onze pupillen meisjes 1e jaar helaas mee met de 2e jaars. Alina en Lily liepen echter ook in die groep een heel mooie race. Helemaal een zootje was de cadettenrace bij de meisjes. De eerste 20-30 deelnemers werden verkeerd gestuurd waardoor ze weliswaar uiteindelijk wel de juiste afstand liepen, maar de volgorde van de verschillende lussen niet klopte. Hierdoor werden de daaropvolgende lopers afgeleid naar een kortere omloop. Chaos troef, maar het siert de officials dat ze er toch nog in slaagden om nadien een correcte uitslag op te maken. Laten we vooral toch kijken naar de fantatische prestaties: niet minder dan 7 podia met een trotse clubgenoot, dat is ongezien! Luz Lindemans had na Kortenberg duidelijk de smaak te pakken, maar was even blij met de veroverde knuffel als het eremetaal. Pupillen Sepp Vanlaethem en Seppe Heye konden met een resp. 2e plaats en een 1e plaats beiden een trapje hoger op het podium dan in Kortenberg. Ook bij de cadetten scoorden we sterk. Voor Lise Endels was het in de eerste cross sinds lange tijd in het begin van de race nog wat zoeken naar het juiste tempo, maar ze kwam knap als 3e over de meet. Bij de jongens kon Mattias ook als derde mee op het podium, toch sterk als eerstejaars! Emiel De Pauw had de tegenstand bij de junioren vooraf al onder de loep genomen en besloot dat hij voluit voor de winst kon gaan… proficiat! Joris Debraekeleer zat met superveteraan Stefan Van den Broek opgescheept. Daar was geen kruid tegen gewassen en op het einde bleek ook Pieter Vermont nog net te sterk. Een 3e plaats was echter een knappe afsluiter van deze geslaagde crossnamiddag. Nog een pluim van de dag voor Mia Vriese die bij de cadetten tijdens de start helemaal onderuit gelopen werd, maar snel weer rechtkrabbelde en dapper de hele race uitliep.

De week voor de cross van RIWA in Genval, viel de regen met bakken uit de lucht. De omloop ginder – sowieso al zwaar door een heel stevige helling in elke ronde – werd reeks per reeks zwaarder door de modder. In het Z.A.Team-tentje werd er dan ook druk gediscussieerd over de lengte van de spikes. Na wat sleutelen was iedereen er klaar voor. Uitdaging van de dag naast de modder was de heel korte startstrook die na 50 m al overging in een smalle trechter om zo het bos in te duiken. Ook de jeugdreeksen werden hier steeds per 2 jaar gelopen, toch een hele opgave voor de eerstejaars om zich te handhaven in een groot peloton met oudere atleten. Met 37 clubgenootjes aan de start was het bijna in elke reeks uitkijken naar de mooie prestaties. Ook deze keer liepen we sterk in de kijker. Seppe Heye (pupillen) en Lise Endels (cadetten) mochten plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Ook Mattias Ockerman (cadetten) kon nog maar eens een podiumplaats bemachtigen. Emiel De Pauw pakte de tweede plaats bij de junioren.

Wat een start van het seizoen! Na nieuwjaar vliegen we er weer in voor meer modderplezier. Nog een woordje van dank aan alle jeugdtrainers die zich ingezet hebben om dat jonge geweld te begeleiden!