Wedstrijdverslag Koentjesloop

 

De Koentjesloop werd deze zondagnamiddag al voor het 5de jaar op rij in Leefdaal georganiseerd. Dit jaar kreeg hij voor het eerst een plekje in ons regelmatigheidscriterium. Voor vele ZA-Teamers was dit dan ook de eerste keer dat er meegedaan werd aan deze wedstrijd. En met veel stonden we daar ook om 15 uur aan de gezamenlijke start van de 5 en 10 kilometer. 9 ZA-Teamers kozen voor de langere afstand en 2 voor de kortere.

 

 

Doordat er 358 lopers aan de start stonden van de Koentjesloop en we met z’n allen meteen via smallere wegen richting de velden geleid werden, konden we niet bepaald van een snelle start spreken. Na een halve kilometer werden we via kurkdroge en zanderige paden door de open velden geleid. Al snel ontwikkelde er zich een enorm stofwolk, waar zelfs de grootste lopers helemaal in verdwenen. Het zand kraakte tussen de tanden en prikte in de ogen.

 

Na een kleine 3 kilometer volledig bergopwaarts, splitste het parcours van de 5 kilometer zich af van de 10 kilometer. Gelukkig kregen we hier allemaal een bekertje water toegestoken om de zandsmaak weg te spoelen. De 10 kilometer-lopers werden omhoog naar rechts geleid. De opluchting was groot toen we zagen dat we over een lange betonnen weg konden lopen. Rond kilometer 5 waren de 206 lopers op het hoogste punt aangekomen en werd een scherpe bocht gemaakt om terug het zand, recht tegen de wind in, in te duiken.

 

Na 7,5 kilometer liep het parcours weer langs de bevoorrading en ging hij via dezelfde weg als het parcours van de 5 kilometer terug richting de aankomst. Het zand en de open velden lieten we in de laatste 2 kilometer achterwege. Nu moesten we in bergaf goed opletten waar wij onze voeten neerzetten op een aardeweg met vele stenen en uitstekende wortels.

 

En dan verscheen daar eindelijk de finishboog, na een behoorlijk zware wedstrijd! Een wedstrijd die elke ZA-Teamer prachtig heeft kunnen uitlopen!